Grafika

image

Maketa stare Tuzle je urađena po ideji Dragiše Trifkovića, a skupa s njim na maketi su radili Ahmet Šehić - reljef i Salih Žunić - makete objekata. Površina makete je 9 kvadratnih metara, a njena izrada trajala je nekoliko mjeseci.


"Duboko shvativši potrebu kritičkog osvjetljavanja prošlosti i kulturnog nasljeđa, registrovanja promjena u izgledu grada i ponašanju njegovih stanovnika, naš poznati vajar, kulturni i pedagoški radnik Dragiša Trifković, sa fantastičnom ljubavlju prema svom gradu i ovom pionirskom radu i s punom odgovornošću umjetnika, već duže vrijeme, uporno i brižljivo, prikuplja memoarsku građu, crteže, fotografije i predmete kako bismo što lakše rekonstruisali prošlost i što potpunije doživjeli nekadašnji urbanski i arhitektonski lik grada.
I upravo evo sada taj, za mnoge anonimni, ali dugogodišnji i strpljivi rad umjetnika krunisan je izdavanjem mape, vrlo interesantne i neobične zbirke crteža stare Tuzle. Neobične zbog toga što se u kulturnom životu našeg grada po prvi put začinje i evo afirmiše, jedan nov kulturni i umjetnički aktivitet. Umjetnikova vizija stare Tuzle, misaono i emotivno doživljene, toplim bojama obojene i pjesničkim temperamentom oživljene do najsuptilnijih lirskih raspoloženja..."

Esad Horozić, profesor, kad se pojavila prva mapa stare TuzleGalerija grafika

povratak na Vrhiz kritike...

image

"Zbirka crteža stare Tuzle predstavlja ne samo kulturno-istorijski dokument ovog grada, ona je mnogo više od toga. Sažeo je umjetnik u tim crtežima svu ljubav prema Tuzli koje više nema, koju će generacije koje rastu i dolaze upoznavati kroz te crteže i podjednako voljeti nju i ovu današnju, kao što je voli Dragiša."


Aid Silahić


iz zbirke radova...

image

Grb Tuzle 1950.

patinirani gips, 20x25 cm

image

"Sama" 1954.

kamen 130x100x50 cm

image

"Rudar" 1960.

bronza, 65x60x240 cm

image

"Balerina" 1962.

patinirani gips, 45x26x60 cm

Saznaj više..